Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat moet ik eten?

Wat moet ik eten?

Wat moet ik eten? Hoeveel? Hoe vaak op een dag? Wat kan ik beter wel of niet eten? ‘Je hoort zoveel verschillende dingen, ik weet het niet meer.’

Het zijn veelgehoorde vragen en opmerkingen die nieuwe klanten hebben als ze bij mij een traject starten en vandaar dat ik er een blog over geschreven heb. (En ik waarschuw je alvast, dit zijn niet de standaard antwoorden of tips die je meestal krijgt)

Ik kan me goed voorstellen dat ook jij door de bomen het bos niet meer ziet. Moeilijk hoeft het echter niet te zijn. We maken het onszelf vooral zo lastig.

In mijn ‘fijne relatie met eten en jezelf’ traject heb ik het over de 3 V’s en ze komen op het volgende neer:

wat moet ik eten

1. Eet voldoende

De eerste v is van voldoende. En het klinkt zo simpel, eet voldoende, maar toch wordt hier vaak aan voorbij gegaan:

Denk aan behoefte hebben aan een tussendoortje in de middag maar hier geen tijd voor hebben of nemen.
Of dat tussendoortje jezelf niet toestaan omdat je aan de lijn bent.
Het ontbijt overslaan omdat je dan calorieën bespaart vanwege dat etentje vanavond.

Te weinig eten zorgt er niet alleen voor dat je te weinig energie en voedingsstoffen binnenkrijgt, waardoor je je bijvoorbeeld vermoeid kunt voelen, maar ook dat je aan het einde van de dag een flinke honger kunt ervaren. Je lichaam merkt dit calorietekort altijd op!

Dat gevoel ken je vast. Van ‘ik moet iets eten en wel nu’. En dan is een koek zo gepakt. Dat mag ook maar eigenlijk helpt een voedzaam tussendoortje je dan meer. Én het kan ook zomaar zo zijn dat het niet bij één koek blijft omdat je gewoon een ontzettende honger hebt.

Door voldoende te eten gedurende de dag maak je het jezelf een stuk gemakkelijker en je lijf zal je dankbaar zijn. Voldoende eten is overigens iets anders dan overeten. En kun jij opmerken wanneer er sprake is van echte honger of dat er iets anders meespeelt? Ook dat is belangrijk namelijk. Daarover lees je hier mee.

2. Eet volwaardig

De tweede v is van volwaardig. Om een verzadigd gevoel te hebben is het belangrijk een combi te maken van vetten, eiwitten en (complexe) koolhydraten.

Eiwitten zorgen voor een lang verzadigd gevoel doordat ze vrij moeilijk te verteren zijn en vetten remmen de maaglediging, waardoor je maaltijd langer in je maag blijft zitten.

Koolhydraten uit volkorenproducten, groenten en fruit worden langzaam afgegeven aan de bloedbaan en zorgen daardoor ook voor een goede verzadiging. Combineer je dit alles met elkaar, dan zorgt dat dus voor een lang “vol” gevoel. Slim combineren noemen we dat in mijn traject.

Volwaardige voeding is rijk aan vitamines en mineralen. Stoffen die we hard nodig hebben om ons lijf goed te laten functioneren. Elke vitamine en mineraal heeft zijn eigen specifieke functie dus eet ook gevarieerd. Loop je ze structureel mis dan heb je vaker de behoefte aan eten.

Vitamines en mineralen haal je dus uit een volwaardig voedingspatroon. En dan gaat het vooral om groenten en fruit, brood en volkorenproducten, aardappelen, noten, peulvruchten, vlees, vis, eieren en smeer- en bereidingsvetten. Drink daarnaast voldoende. Hiermee werk je aan je fysieke gezondheid.

Dat wil echter niet zeggen dat je ook niet mag genieten van producten die weinig of geen vitamines bevatten!

3. Zorg voor fysieke én mentale verzadiging

De derde v is van verzadiging: fysieke en mentale verzadiging.

Hoe je eet, is ook van belang. Om een verzadigd gevoel te hebben is tijd nodig. De hormonen die aangeven dat je maag/lijf voldoende nieuwe energie hebben gekregen, moeten een signaal afgeven aan de hersenen dat je kunt stoppen met eten.

Dat kost gemiddeld 15 tot 20 minuten. Eet je heel snel je dan is het signaal dat je kunt stoppen met eten nog niet verstuurd of ontvangen. Je eet dan al snel meer dan je nodig hebt.

Naast fysieke verzadiging hebben we ook nog mentale verzadiging. Dat is aan de ene kant rustig eten maar ook proberen om zoveel mogelijk zonder afleiding te eten zodat je hersenen goed kunnen registreren dat er zojuist gegeten is. Zo hou je niet alleen een verzadigd gevoel aan de maaltijd over maar ook een voldaan gevoel.

Misschien kan je wel zo’n moment voor de geest halen dat je brood ineens al op is omdat je het gedachteloos hebt opgegeten. En dat dat toch eigenlijk best wel balen is.

Dat voldane gevoel ben je misgelopen en dat kun je dan al snel gaan zoeken in koek of snoep bijvoorbeeld. Mag ook maar dat is iets anders dan bewust voor die koek kiezen omdat je er ECHT zin in hebt en van gaat genieten.

Tot slot is lekker eten is ook belangrijk. Eet je iets alleen maar omdat het zo “gezond” is (en goed vult), of omdat je af wil vallen, maar vind je het helemaal niet zo lekker, dan zal het altijd minder goed verzadigen dan een volwaardige, “gezonde” maaltijd waar jij blij van wordt.

Of gewoon een minder gezonde maaltijd want dat is ook oké! Eten is om je te voeden en ook om van te genieten. Daar hoef je je niet schuldig over te voelen.

Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. En het mooie is: hier heb je geen eetschema, app, punten tellen, eetregels of wat dan ook voor nodig!

Alleen jezelf als kompas. Je lijf wat prima aan kan geven wanneer het tijd wordt om te eten en wanneer je vol begint te raken. En al je zintuigen om lekker van dat eten te kunnen genieten voor dat voldane gevoel.

En een beetje plannen of van te voren bedenken wat je tussendoor kunt gaan eten of als maaltijd en dat vervolgens ook in huis hebben.

Door met deze 3 v’s aan de slag te gaan werk je aan verandering in gedrag. En daarvan weten we dat dat wél tot een blijvende verandering kan leiden.

EN op deze manier wordt eten echt weer een plezier en geen strijd. En dat is heel veel waard toch?

Mocht je hier meer hulp bij kunnen gebruiken kijk dan eens naar mijn 1 op 1 traject of online trainingen.

Terug naar het blogoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *