Ga naar de inhoud
Home » Blog » Wat is dieetcultuur

Wat is dieetcultuur

Dieetcultuur

Wat is dieetcultuur, hier herken je haar aan en wat zijn de kwalijke gevolgen

De dieetcultuur is kortgezegd een systeem dat slank zijn verheerlijkt. Er is sprake van een schoonheidsideaal waarbij slank zijn de norm is. En we leven er met z’n allen middenin. Helaas.

De dieetcultuur is de reden dat we zo gefocust zijn op gewichtsverlies, dat er zoveel mensen op dieet zijn. Dat we niet tevreden zijn met onszelf, met hoe we eruit zien. En dat er zoveel eetproblematiek is.

En dat heeft te maken met de volgende redenen:

Wat is dieetcultuur

1. Binnen de dieetcultuur staat slank zijn gelijk aan gezondheid én mentale kracht.

Wat niet klopt. Gezondheid is complex. Het is ook meer dan alleen je fysieke gezondheid en dus is het niet af te meten aan alleen iemands gewicht. Aan of iemand dik of dun is. Daarbij kunnen dunne, slanke mensen er net zo goed een ongezonde leefstijl op nahouden, of ziek zijn, een aandoening hebben. Psychische klachten hebben, veel stress ervaren. Wat óók allemaal onder gezondheid valt en die beїnvloedt.

Wel of niet slank zijn heeft ook niets te maken met mentale kracht. Of je discipline hebt. Maar de dieetcultuur doet ons geloven van wel.

En aangezien we allemaal gezond willen zijn en niet geassocieerd willen worden met zwak en lui zijn, als iemand zonder wilskracht en discipline, voelen veel mensen het als hun plicht om af te vallen als ze niet binnen het slankheidsideaal vallen. Met alle gevolgen van dien. Want afvallen is heel lastig en werkt vaak een verstoorde relatie met eten en jezelf in de hand. Het is ook daarom dat ik gewichtsneutraal werk.

2. De dieetcultuur promoot gewichtsverlies als middel om een hogere status te bereiken.

Dan heb je het gemaakt, hoor je erbij. Dan krijg je die ene baan bijvoorbeeld. Met als gevolg dat je je misschien minderwaardig voelt. Dat je niet volledig tot je recht komt. Dat je leven ‘on hold’ staat want pas als je afgevallen bent, dan ga je solliciteren.

3. De dieetcultuur keurt een bepaalde manier van eten af waardoor je gedwongen wordt op te letten.

Je te schamen voor bepaalde eetkeuzes. En dat je opmerkingen naar je hoofd geslingerd krijgt als je bijvoorbeeld een ijsje eet op straat of een frietje. Dat je blikken krijgt in de supermarkt als: ‘zou je die chips wel kopen?’ Dit alles leidt je af van ervan kunnen genieten, er plezier aan te beleven. Los van wat al die opmerkingen met jou als persoon doen.

4. En het prijst een andere manier van eten de hemel in.

Je moet gezond eten, altijd vers, onbewerkt, geen vlees, wel pitten, zaden en noten. Suiker laten staan want ‘dat is slecht voor je’. Anders krijg je allerlei ziektes. Enzovoort. Met als gevolg dat je niet meer ontspannen met eten om kunt gaan. Dat je het idee hebt dat je het ‘fout’ doet als je wel een keer dat ene koekje neemt. Maar we vergeten even dat dit soort regels juist één van de oorzaken zijn van bijvoorbeeld eetbuien. Van overeten. En van het ontwikkelen van een ongezonde relatie met eten.

We hebben helaas met deze dieetcultuur te dealen, deze zal niet zomaar verdwijnen, maar hierdoor kun je wel het idee krijgen dat je verkeerd bezig bent, dat je lichaam niet goed genoeg is, dat jij niet goed genoeg bent. Dat je dunner zou moeten zijn en dat je dus af moet vallen of iets aan je lijf moet veranderen.

En dat is toch eeuwig sonde als je leven daarvan in het teken moet staan?

De dieetcultuur maakt dat je gaat piekeren, dat je onzeker wordt gemaakt: zal ik dan toch maar weer een nieuw dieet proberen?

De dieetcultuur raakt ons allemaal. Of je nu dik bent of dun. Want ook veel dunne mensen voelen de druk om hun gewicht en lichaam te behouden. Te eten en bewegen zoals ‘dat hoort’.

De dieetcultuur is overal. Hier herken je haar aan:
Dieetcultuur
  • Voor en na foto’s op social media
  • De vele posts met ‘perfecte’ lijven en ‘what I eat in a day’.
  • Facebookgroepen die gaan over afvallen
  • De 12 weken Home work-out guide, of oefeningen voor een platte buik
  • Tijdschriften met op de voorkant slanke, gespierde lijven
  • Artikelen over het beste dieet, tips om af te vallen en buikvet kwijt te raken
  • BN-ers die er zo geweldig uitzien nu omdat ze afgevallen zijn of juist in het nieuws of de bladen komen omdat ze zoveel zijn aangekomen
  • Actrices in films en series, tv-reclames of advertenties die ook allemaal slank zijn en daarmee een eenzijdig beeld laten zien
  • Dikkere actrices of acteurs in films en series die neer worden gezet als dom en lui

En denk ook aan:

  • Opmerkingen van anderen over je eetkeuzes of gewicht
  • Lichaamsbeweging als straf voor wat je eet
  • De toekomstige bruid die nog even wat af moet vallen voor haar grote dag
  • De kersverse moeder die meteen van haar zwangerschapskilo’s af moet
  • Het onophoudelijk gepraat over lijnen op het werk, op het schoolplein, met vriendinnen
  • Termen als een detox doen, guilty pleasure en een cheatday
  • Mensen die zichzelf verontschuldigen voor wat ze te eten pakken of voor hun postuur.
  • Of opmerkingen als: ‘Zal ik dat gebakje nu wel of niet nemen? Er zitten vast veel calorieën in. Dit weekend heb ik ook al zoveel gegeten’. Alsof er een oorlogsmisdaad is begaan.
  • Gewichtsstigma’s: de dokter of fysio die zegt: val eerst maar eens af, dikkere mensen die niet worden aangenomen voor een baan, dat je zogezegd geen conditie zou hebben als je dik(ker) bent
  • Enzovoort

De lijst is eindeloos. Als je erop gaat letten zie en hoor je het echt overal.

Heel begrijpelijk dus als jij ook het idee hebt dat je af moet vallen. Dat je niet goed genoeg bent. Dit is wat we dag in dag uit meekrijgen!

Hoe nu verder?

Er is niks mis met gezonder willen worden of wat kilo’s kwijt willen raken, maar weet ook dat het lang niet voor iedereen haalbaar is, om op de manier die de dieetcultuur voorschrijft, eruit te zien. En dat is helemaal oké! Het zou ook nooit je geluk en je relatie met eten en jezelf in de weg mogen staan.

EN je hoeft je er ook niet langer door te laten leiden. Kies vooral je eigen pad. Bepaal lekker zelf wat je eet en hoe je eruit wil zien. Richt je vooral op de vraag: wat wil ik? Waar word ik gelukkig van?

En als je problemen ervaart op eetgebied en een strijd met je gewicht, ga dan vooral aan de slag met je relatie met eten en jezelf. Dat is een veel vriendelijkere, positievere manier, waarbij de uitkomst op een blijvende verandering ook nog eens vele malen groter wordt.

Wil je hier graag hulp bij?

Kijk dan eens naar mijn 1-op-1 traject. Of stuur een mailtje of vraag een gratis kennismakingsgesprek aan en we bespreken wat ik voor je kan betekenen. Check ook mijn gratis e-book met 11 gouden tips!

Nooit meer op dieet

Dit is ook nog interessant: Waarom inzetten op afvallen niet werkt, wat een gezonde relatie met eten je oplevert en 14 redenen waarom ik gewichtsneutraal werk.

Terug naar het blogoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *