Ga naar de inhoud
Home » Blog » Waarom inzetten op afvallen niet werkt

Waarom inzetten op afvallen niet werkt

Waarom inzetten op afvallen niet werkt

Iedereen kan prima wat gezonder gaan eten, meer bewegen, minder snoepen en wat afvallen, maar … vaak is dit maar tijdelijk. Daar heb jezelf vast ook de nodige ervaring mee, helaas. En daarin ben je niet de enige.

Uit alle onderzoeken die gedaan zijn, naar welk dieet dan ook, komt naar voren dat 80-95% gewoon weer aankomt. Of dat nu bij een koolhydraatarm dieet is, Sonja Bakker, Weight Watchers óf jezelf allerlei beperkingen opleggen, je eten bijhouden in een app of ‘gewoon’ minder eten en meer bewegen en niet meer snoepen.

Dit heeft niets met wilskracht of discipline te maken. Op een gegeven moment ben je hier gewoon klaar mee. Het is op de lange termijn niet vol te houden, te streng en past vaak ook helemaal niet bij hoe JIJ zou willen eten.

En, heel belangrijk, de reden dat we vaak terugvallen in ons oude gedrag is dat het onderliggende probleem niet is aangepakt. En dat probleem ligt altijd in je relatie met eten en jezelf. Ik ga het je uitleggen.

1 Je relatie met eten

We denken allemaal dat het eten zelf het probleem is. Dus gaan we ons daar op focussen. Maar, newsflash, het eten zelf is helemaal niet het probleem. De relatie die je met eten (en jezelf) hebt, daar ligt het probleem.

En dat zit zo:

We eten, snoepen en snacken allemaal met een reden. En dat is lang niet altijd omdat je echte honger hebt. Het is dus veel interessanter en waardevoller om duidelijk te krijgen, waarom je op bepaalde momenten eet.

Want we weten heus allemaal wel wat verstandigere keuzes zijn maar die keuze ook daadwerkelijk kunnen maken, dat is een ander verhaal. Daar komt veel meer bij kijken. En dat begint allemaal met inzicht krijgen in waarom je eet. Wat zit er achter je eetgedrag. Welke functies heeft eten zoal gekregen. Welke behoefte zit daar eigenlijk achter. Door dat te gaan onderzoeken weet je wat je echt nodig hebt en dat is vaak niet: eten.

En dan ontstaat er een win-win situatie. Want je relatie met eten verandert, wordt ‘normaler’, gezonder, relaxter en je gaat veel meer naar je werkelijke behoeftes luisteren waardoor je ook nog eens lekkerder in je vel komt te zitten. (En dat laatste heeft dus niets met kilo’s te maken)

Je kunt je wel voorstellen wat voor een grote impact dit heeft en ook dat dit juist wel voor een blijvende verandering zorgt. Maar als je op dieet gaat is hier helemaal geen aandacht voor. Wel als je met je relatie met eten aan de slag gaat.

*Dus heb jij bijvoorbeeld als doel minder snoepen en onderzoek je niet wat de reden is dat je snoept, welke functie het heeft gekregen, dan ga je ook niet minder snoepen. Misschien tijdelijk maar daarna ga je weer meer snoepen en dat is sonde van je tijd en energie die je erin steekt.

*Wil je inzetten op gezonder gaan eten, wat al ingewikkeld is want wanneer eet je “gezond” en gezonder, dan kun je dat prima gaan doen, maar als je nog steeds niet goed om kunt gaan met je emoties bijvoorbeeld, dan is dat gezonder eten ook maar tijdelijk, want na verloop van tijd ga je gewoon weer minder gezond eten want ook dat had een functie.

En dan blijf je dus aan de oppervlakte en pleisters plakken i.p.v. het echte probleem bij de wortels aanpakken. En dan is het ergens ook logisch dat het niet werkt.

2 Je relatie met jezelf

Een belangrijke reden dat we af willen vallen is vanwege ons uiterlijk. We willen dunner zijn, slanker. We voelen ons onzeker, niet prettig. Bepaalde kleding staat niet meer en we vinden onszelf niet mooi als we in de spiegel kijken of terugzien op een foto.

We zijn ervan overtuigd dat als we afgevallen zijn we wel weer blij kunnen zijn met onszelf. Dat we ons dan niet meer onzeker voelen. Dat je jezelf dan wel kunt accepteren. Of dat je dan gelukkiger bent, lekkerder in je vel zit. Misschien meer energie hebt, meer onderneemt.

Echter is het zo (opnieuw newsflash) dat dit alles uiteindelijk niets met je gewicht te maken heeft maar alles met de overtuigingen over jezelf. Met het verhaal wat je over jezelf, tegen jezelf vertelt. Het heeft veel meer te maken met je zelfbeeld. Hoe jij jezelf ziet. Hoe je omgaat met jezelf. Met het feit dat jij jouw gewicht bent gaan koppelen aan je eigenwaarde. Aan je identiteit.

Zolang je hier niet mee aan de slag gaat kun je afvallen tot je een ons weegt maar daarmee ga je jezelf niet meer respecteren of accepteren. En je komt overigens ook weer aan, want diëten werken niet en dan ga je jezelf dus ook nog minder respecteren en accepteren.

Als je nu de overtuiging hebt dat je niet goed genoeg bent, gaat geen een dieet of enkele afvalpoging daar verandering in brengen. Want het zal nooit goed genoeg zijn. Tot je aan de slag gaat met je relatie met jezelf.

Mijn ervaring

Ikzelf heb ook de nodige veranderingen doorgemaakt. Op eetgebied maar ook op persoonlijk vlak. Pas toen ik aan mezelf ging werken, gingen er dingen veranderen. Blijvend. Viel alles op z’n plek.

Ik ging mezelf meer respecteren, anders zien. Mezelf meer accepteren, inclusief de eigenschappen en uiterlijkheden waar ik minder blij mee was/ben. Ik ging mezelf meer waarderen en vandaaruit ook beter voor mezelf zorgen. Vanuit zelfliefde. Omdat ik dat verdien. Ik ben het waard en mag er ook zijn.

Ik ging ook meer nadenken over wat ik nu belangrijk vind in het leven. Waar word ik gelukkig van? In plaats van steeds maar rekening te houden met wat anderen verwachten en vinden. Ik ging meer leven volgens mijn waarden. En dit alles zorgde voor een aardverschuiving.

En dat alles maakte dat ik niet alleen veel lekkerder in m’n vel kwam te zitten, dat ik meer zelfvertrouwen kreeg en gelukkiger werd, maar ook dat ik veranderingen op eetgebied kon doorvoeren én vasthouden. Dat IK bepaal wat ik wil weten, wanneer en hoeveel.

Een krachtigere basis en motivatie is er niet.

Waarom inzetten op afvallen niet werkt

Inzetten op afvallen werkt juist een verstoorde relatie met eten en jezelf in de hand. Want i.p.v. dat je luistert naar wat jij wil, wat jij belangrijk vindt, echt nodig hebt (en niet alleen op eetgebied dus) nemen de regels van een dieet de overhand. En worden die leidend.

Wat we zien bij welk gedrag dan ook is dat als je je laat leiden door regels of overtuigingen, of verwachtingen vanuit de maatschappij, dat de kans vele malen kleiner is dat je dat gedrag in de praktijk blijft brengen, dan wanneer je je laat leiden door wat jezelf echt belangrijk vindt. Dus je waarden, hoe jij wilt leven maar ook: hoe jij wilt eten. Hoe jij je wilt gedragen rondom eten.

Ga je daaraan voorbij en stel je voor je gevoel een helder en realistisch doel, zoals ik wil 10 kg afvallen, of minder snoepen of gezonder gaan eten, dan is het effect dat het 9 van de 10 keer compleet mislukt. Sonde van je tijd en energie en dan kun je het misschien beter op een andere manier aanpakken: werken aan een gezonde relatie met eten en jezelf.

Samengevat

Door je te focussen op afvallen, gezonder eten en minder snoepen, wordt het onderliggende probleem niet aangepakt. Dit probleem ligt zelden in het eten zelf maar eerder in je relatie met eten en jezelf. Daarbij valt 95% na het afvallen weer terug.

Met het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en jezelf werk je wel aan blijvende verandering. Je onderzoekt waarom het steeds ‘mis’ gaat en wat je werkelijke behoeftes zijn zodat je eten niet meer nodig hebt om dit te compenseren of je beter te voelen. Je pakt weer de regie en eetbuien en emotie-eten worden minder. En je gaat eindelijk eten op een manier die bij jou past en je op die manier op eetgebied gedragen die jij prettig vindt. Dit alles zorgt ervoor dat je ook veel lekkerder in je vel komt te zitten.

Zet je in op afvallen dan zal je daarnaast ook geen gezonde relatie met eten en jezelf ontwikkelen en zal je ook weer aankomen.

Ik hoop dat deze blog je weer de nodige inzichten heeft gegeven. Vergeet ook niet de gratis download ‘Waarom eet, snoep of snack ik?’ aan te vragen.

Wil je graag meer hulp bij het blijvend veranderen van je eetgedrag? Kijk dan eens naar de online training ‘Niet nog eentje dan’. Wil je graag hulp bij het ontwikkelen van een gezonde relatie met eten en jezelf? Kijk dan naar mijn 1 op 1 traject.

Terug naar het blogoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *