Ga naar de inhoud
Home » Blog » Honger is niet altijd honger – Maar wat dan wel?

Honger is niet altijd honger – Maar wat dan wel?

Waarom heb ik zoveel honger

Waarom heb ik zoveel honger? Waarom heb ik altijd honger?

Hoe weet je of je honger hebt? Je hebt het je misschien weleens afvraagt. En dan vooral op die dagen dat je maar niet verzadigd lijkt te raken. Dat je denkt: waarom heb ik alweer trek?

Het is dan goed om na te gaan of je wel echte honger hebt. Het gevoel honger te hebben wordt namelijk door heel veel verschillende factoren beïnvloedt. Bij jezelf kunnen herkennen om wat voor honger het nu precies gaat, kan je ontzettend helpen om te bepalen wat je nodig hebt. Is dat iets eten of toch wat anders?

Lees welke hongergevoelens er zijn en ga vooral eens bij jezelf na welke je wanneer herkent. Én of eten dus echt nodig is. Of je dit alsnog doet is uiteraard helemaal aan jou maar je zal merken dat dit dan een veel bewustere keuze is dan wanneer je als het ware op de automatische piloot iets te eten pakt.

En voordat we naar de verschillende soorten honger gaan, is het ook goed om in je achterhoofd te houden of je wel voldoende eet en volwaardig genoeg. Klinkt als een open deur maar je wilt niet weten hoeveel vrouwen (geldt natuurlijk ook voor mannen) overdag te weinig eten of beter gezegd, te weinig tijd nemen om te eten.

Óf van zichzelf niet mogen eten, of minder moeten eten omdat ze op dieet zijn. Of uit angst om aan te komen. Volg je daarnaast bijvoorbeeld een koolhydraatarm dieet, dan kan het uitsluiten van die koolhydraten ook tot honger leiden. Want je lijf heeft ze wel nodig. Dat even terzijde maar dus minstens zo belangrijk.

Dan nu de verschillende soorten hongergevoelens

Lichaamshonger
De ‘echte’ honger. Je ervaart een leeg gevoel in je maag. Je maag knort, rommelt of je voelt je zelfs wat flauw. Jouw lichaam geeft aan dat het tijd is om te eten omdat je anders niet goed meer kunt functioneren. Eten dus!

Zintuigelijke/externe honger
Je ziet of ruikt iets lekker. Je krijgt meteen honger. Maar dat is het dus eigenlijk niet. Je eetlust is alleen opgewekt. En dat kan zelfs als je anderen hebt horen praten over eten, of omdat je zojuist iemand een zak chips hebt open horen trekken. En de een is hier gevoeliger voor dan de ander. Vaststellen dat het gaat om zintuigelijke/externe honger kan je helpen om te besluiten iets wel of niet te eten.


Mondhonger
Je verlangt naar een specifieke smaak of plezierige sensatie in je mond. Omdat je bijvoorbeeld niet zo’n aangename smaak in je mond hebt. Het kan ook het gevolg zijn van eten zonder aandacht of maaltijden waarop bijna niet gekauwd hoeft te worden als een smoothie of shake. Je brein heeft als het ware niet het signaal gekregen dat er zojuist gegeten is.

Emotionele honger
De honger die je kunt voelen als je negatieve emoties ervaart. Door te eten onderdruk je de emotie even en voel je je tijdelijk wat beter. Maar eten verandert uiteraard niets aan de emotie zelf. En die was er ook niet voor niets. Die vraagt om aandacht. Op een effectieve manier omgaan met je emoties kan je ontzettend helpen.

Hoofdhonger/mentale honger
Deze honger heeft te maken met alle gedachtes en oordelen die je over eten kunt hebben. Gedachtes als dit eten is gezond, dat is ongezond. Dit mag ik wel en dat niet. Door hier de hele dag door mee bezig te zijn ervaar je een constant hongergevoel. Ook als je lijf al lang verzadigd is. Wat je eigenlijk nodig hebt is dat dieetdenken (dit is goed en dat is slecht) los te kunnen laten. Wat je nodig hebt is werken aan een gezonde relatie met eten. Dan ontstaat er veel meer rust rondom eten en ben je er niet meer de hele dag door mee bezig.

Vermoeidheidshonger
Wanneer je moe bent vraagt je lijf om energie. Energie uit rust en slaap wel te verstaan. Niet uit eten. Maar toch is dat iets waar we op zo’n moment vaak voor gaan. En dan ook iets zoets want dat bevat snelle suikers en geeft je die oppepper waar je zo naar op zoek bent. Echter kak je daarna weer snel in en is die vermoeidheid niet weg. Heb je last van vermoeidheidshonger neem dit dan zeker mee in je keuze.

Verveelhonger
Je vervelen of onrust voelen kan ook een reden zijn om te gaan eten. Puur als afleiding. Zonder dat er vanuit je lijf een werkelijke vraag naar voedsel is. Merk je dit op ga dan vooral bij jezelf na wat je aan die verveling of onrust kunt doen. Het even laten voor wat het is kan er ook voor zorgen dat je al snel niet meer aan eten denkt.

Hormonale honger
Bij hormonale honger ervaar je een sterkere behoefte aan eten voor en tijdens de menstruatie, of de fase voor of tijdens de overgang. Doordat je hormoonspiegels veranderen, verandert je eetlust mee. Er is dus geen sprake van lichamelijke honger maar een behoefte aan eten. Soms ga je hier misschien even lekker in mee, maar ervaar je dit vaak dan is het goed om naar je lichaam te luisteren om te kunnen bepalen of je echt wat eten nodig hebt of toch niet.

Gewoontehonger
Honger hebben omdat je gewend bent op dat tijdstip te eten. Omdat je jezelf dat hebt aangeleerd. Maar echte honger hoeft dat niet te zijn. Je kunt gewoontehonger bijvoorbeeld tijdens het tv kijken ervaren of het autorijden. Zolang je echter op dit soort momenten blijft eten wordt het patroon alleen maar sterker. Wees je er bewust van dat je een gewoonte gecreëerd hebt en wil je dit doorbreken dan kost dat best wat tijd en energie, maar het kan wel.

Concentratiehonger
Een dag waarop je veel moet nadenken, je steeds moet concentreren kan je concentratiehonger ervaren. Dit komt doordat je hersenen veel energie verbruiken. Door gedurende de dag en verspreid over de dag voldoende en volwaardig te eten, voorkom je concentratiehonger en ook een luchtje scheppen doet al wonderen.

Afterpartyhonger
Extra honger hebben na een dag of periode dat je meer gegeten hebt dan je gewend bent. Dat noemen we afterpartyhonger. Als je spijsvertering gedurende een nacht of periode overuren draait, staat deze in feit in de ‘aan’-stand en dan lijkt de eetlust steeds groter te worden. De combinatie met alcohol en te weinig slapen is helemaal ‘funest’. Beide factoren verhogen de eetlust. Meestal is het een kwestie van even doorbijten en dan verdwijnt deze ‘honger’ wel weer.

Beweeghonger
Beweeg je te weinig dan raakt ook je honger- en verzadigingsgevoel uit balans. En je verbranding en stofwisseling zijn niet optimaal. Daardoor kun je meer honger ervaren terwijl je eigenlijk minder energie nodig hebt. Dit omdat je dus te weinig energie verbruikt.

Dit waren alle soorten honger? Welke herken jij bij jezelf?

Naast al deze vormen van ‘honger’ zijn er nog een aantal factoren die aan kunnen zetten tot eten: de behoefte aan beloning en compensatie. Hier kom ik binnenkort in een ander artikel op terug. Maar je kunt hier ook alvast de gratis download ‘Waarom eet, snoep of snack ik?’ aanvragen.

In mijn ‘Fijne relatie met eten en jezelf’ traject besteden we aandacht aan de soorten honger die je kunt ervaren en leer je hoe je hiermee om kunt gaan.

En dit artikel vind je wellicht ook nog interessant: Welk eettype ben jij?

Terug naar het blogoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *