Een gezonde relatie met eten ontwikkelen start met je eigen behoeftes kennen, daar naar luisteren én handelen.
Ze zijn ook essentieel als het gaat om de relatie met jezelf. Om vanuit zelfliefde goed voor jezelf te kunnen zorgen. Dat je jezelf accepteert en waardeert voor wie je bent. Dat je voelt dat ook jij goed genoeg bent! En dat dat echt NIET samenhangt met het getal op de weegschaal.
Maar omdat we vaak geen weet hebben van onze behoeftes deel ik ze in deze blog. Je kunt dan zelf vaststellen in hoeverre je eraan tegemoet komt en waar nog aandacht naartoe mag gaan.

Je behoeftes vs. problemen op eetgebied
Door met je behoeftes aan de slag te gaan kom je niet alleen lekkerder in je vel te zitten (daar heb je dus echt geen dieet voor nodig of drie dagen per week naar de sportschool gaan), maar zien we ook dat als iemand problemen ervaart op eetgebied, deze daarmee ook worden aangepakt.
- Dat er meer balans komt in je eetpatroon.
- Dat je de regie op je eetgedrag (terug) pakt.
- Dat overeten, eetbuien of de nodige snaaimomenten tot het verleden kunnen gaan behoren.
- Net als emotioneel eetgedrag oftewel emotie-eten.
- Dat je een meer ontspannen relatie met eten én jezelf krijgt.
- Dat eten en je gewicht niet meer zo’n issue is.
Het werkelijk probleem schuilt namelijk vaak in het niet tegemoet komen aan die behoeftes. Met andere woorden, dat er dus op een ander vlak dan eten iets niet goed gaat. Een ware eye-opener. Zeker omdat we het eigenlijk altijd in het eten zelf zoeken.
Erg belangrijk dus om hier nu eens naar te gaan kijken.

#1 Je fysieke behoeftes
We hebben allemaal fysieke behoeftes en het volgende wat daarin belangrijk is:
- Is dat je voldoende en volwaardig eet. Dat je jouw lijf die energie en voedingsstoffen geeft die het nodig heeft om goed te kunnen functioneren.
- Dat je voldoening haalt uit je maaltijden en tussendoortjes. Eet lekker, dan ga je het ook vaak al minder in koek, snoep, chips etc. zoeken. Al mag dat natuurlijk ook.
- Dat je luistert en handelt naar je honger- en verzadigingssignalen. Dat je de tijd neemt om te eten. Niet steeds voorbij gaat aan dat hongergevoel. En dat je aanvoelt, nu is het tijd om te stoppen anders voelt het niet prettig.
- Dat je beweegt wanneer je daar behoefte aan hebt en vooral ook op jouw manier.
- En dat je rust pakt als je merkt dat dat nodig is.
- En tot slot: dat je voldoende slaapt.
In hoeverre beantwoord jij aan je fysieke behoeftes? Kun je ze opmerken?
Sta je erbij stil? En handel je er ook naar? Valt er op dit vlak voor jou nog winst te behalen? Hoe zou je dit aan kunnen pakken? Wat heb je daarvoor nodig?
Overigens is het ook zo dat er bij diëten vaak aan die fysieke behoeftes voorbij wordt gegaan! Een van de redenen dat ze niet werken.

#2 Je mentale behoeftes
En die komen neer op:
* Een leven leiden waarbinnen je dingen doet waar je echt blij van wordt, die je belangrijk vindt. Die bij je passen en waar je energie en voldoening uithaalt. Die bijdragen aan je levensgeluk. Of dat nu op het vlak van je werk is, privé, in relaties, hobby’s etc.
Wat we zien is dat als hier iets niet goed gaat, we eten kunnen gebruiken om een gemis op te vullen, een leeg gevoel. Om onszelf als het ware te troosten. Of ter compensatie van bijvoorbeeld die saaie baan, dagelijkse sleur. Of als beloning voor al dat harde werk.
Maar ook eten op een manier die bij je past, bij wat jij belangrijk vindt in je eetpatroon en daar voldoening uithalen, valt onder je mentale behoeftes. Dan is het geen kwestie meer van volhouden, dan hoeft het geen moeite meer te kosten want het komt uit jou.
* We hebben heel veel gedachtes op een dag. Die kunnen positief zijn maar vooral ook negatief helaas. Op een effectieve manier hiermee om kunnen gaan voorkomt dat je je er te veel door laat leiden, eronder gaat lijden. Dat je je mee laat slepen in die negatieve spiraal waardoor je je bijvoorbeeld niet happy voelt, of niet goed genoeg. En dat heeft vaak ook weer effect op wat je vervolgens misschien doet: eten om je er even vanaf te leiden, je beter te voelen.
*En denk ook aan het op een effectieve manier om kunnen gaan met smoezen als ‘ik kan daar niet vanaf blijven’, ‘als het in huis is moet het op’, ‘ik kan toch geen nee zeggen tegen taart’ die je steeds weer in de verleiding brengen of overhalen toch te gaan eten.
De gedachtes gaan herkennen die je totaal niet verder helpen, en die eigenlijk helemaal niet kloppen (denk aan: nu is het toch al verpest) en daar vervolgens op een juiste manier mee om leren gaan, gaat je ontzettend helpen. Niet alleen in je relatie met eten (ze leiden bijvoorbeeld niet langer tot gaan snoepen, snaaien. Jij pakt de regie!) maar ook in de relatie met jezelf.
Was jij je er eerder bewust van dat je deze behoeftes hebt? (Voor mij was dit in ieder geval totaal nieuw) En in hoeverre luister je er naar en doe je er wat mee? En is dat voldoende denk je? Of mag je hierin nog dingen leren?

#3 Je emotionele behoeftes
Kort samengevat houdt het in dat je op een effectieve manier om kunt gaan met emoties. Dat je ze herkent, kunt uiten en delen.
En met een effectieve manier bedoel ik dus niet afleiding zoeken, een uitlaatklep gebruiken als sporten om die emoties maar niet te hoeven voelen.
Het zijn vaak de tips die je krijgt maar ze helpen niet! Jouw emoties zijn er niet voor niks. Ze zijn als het ware een signaal. Dat er iets speelt, dat er iets aan de hand is wat jouw aandacht nodig heeft.
Ga je er dus aan voorbij, door die afleiding te zoeken bijvoorbeeld, dan blijven die emoties gewoon aanwezig en zal je je later nog steeds niet oké voelen.
Heel veel mensen hebben niet geleerd dat m.n. ook negatieve emoties bij het leven horen. Dat het oké is je zo te voelen ook al is dat niet fijn. En hoe je er dan vervolgens op een effectieve manier mee om kunt gaan.
We leren het niet op school, vaak ook niet vanuit je opvoeding, dus als je je hierin herkent is dat helemaal niet gek en kun je dat op volwassen leeftijd alsnog leren.
De link met je eetgedrag kun je waarschijnlijk al raden want kun je moeilijk omgaan met die emoties dan ligt de kans op doven, dempen met eten op de loer.
Maar iedereen heeft zo z’n eigen manier. Denk ook aan gokken, veel dingen kopen, je storten op je werk, alcohol, doelloos scrollen op social media. Alles om maar niet te hoeven voelen, het uit de weg te gaan.
Dus ga eens na: Kun jij de verschillende emoties herkennen bij jezelf? Mogen ze er zijn of ga je ze liever bij voorkeur uit de weg? Hoe ga je ermee om? Gebruik jij eten regelmatig om je beter te voelen? Als je stress ervaart, frustratie, verdriet of onzeker bent over jezelf bijvoorbeeld?
Heb je veel ja’s dan is het niet verkeerd om je hier meer in te verdiepen en mee aan de slag te gaan. In mijn traject komt het sowieso aan bod net als dat alle andere behoeftes centraal staan.
Ik hoop dat je deze blog weer interessant vond, kijk vooral nog even naar mijn andere blogs of wat ik zoal gratis aanbied om jouw relatie met eten te verbeteren.