Ga naar de inhoud
Home » Blog » 7 tips voor de feestdagen

7 tips voor de feestdagen

7 tips voor de feestdagen

7 tips voor de feestdagen

Is december elk jaar weer een uitdaging voor je? Ervaar je veel stress rondom eten? Om ‘het goed te doen’, je ‘niet teveel te laten gaan’? Om ‘de schade te beperken’?

Dan zijn deze 7 tips voor jou. Zodat december dit jaar vooral een fijne, relaxte maand wordt en het niet steeds draait om wat je hebt gegeten, hoeveel en of dat wel of niet oké is.

Met deze tips pak je de regie en kan jouw energie en aandacht uitgaan naar wat er werkelijk toe doet. Genieten van al dat lekkere eten op een manier die goed voor je voelt en een fijne en gezellige tijd hebben samen met je dierbaren.

Tip 1: Zie december en de feestdagen eens minder als een uitdaging.

Dat we december en de feestdagen als een uitdaging zien heeft alles te maken met het feit dát we het als uitdaging zien. Huh?
 
Ik zal het je uitleggen.
 
We zien ze als lastig omdat er eten mee gemoeid is wat in de ogen van heel veel mensen als ‘slecht’ of‘verkeerd’ wordt gezien. (Mede door diëten en alles wat je erover hoort of leest)

Waardoor je je vervolgens ook slecht voelt als je het gegeten hebt. Of dat het voelt alsof je iets verkeerds hebt gedaan. 
 
Zien we die kerstkransjes gewoon als kerstkransjes, die aardappelkroketjes gewoon als aardappelkroketjes, net als een appel een appel is en een boterham een boterham, dan was er helemaal niet zoveel aan de hand.
 
Dan komt er meer rust en ervaar je het ook minder als strijd of uitdaging. Want dan is het gewoon oké.

Feestdagen, zo behoud je de regie op je eetgedrag
Tip 2: Pak de regie door je meer bewust te zijn van je keuzes.

‘Ja maar dan ga ik helemaal los’ denk je misschien. Maar het tegendeel blijkt waar. Als het de hele maand december mag (én ook daarna!) waarom zou je het dan nu allemaal opeten?
 
Als het altijd mag kom je veel meer toe aan de vraag en waar het toch echt om zou moeten draaien:

*Heb ik er nu op dit moment wel écht zin in (of komt het zo langzamerhand m’n neus uit)?
*Zit ik misschien nog of al vol? 
*Wat is nu eigenlijk de reden dat ik dit wil?

Bepaal zo waar je in het moment behoefte aan hebt. Je gaat hierdoor bewustere keuzes maken en juist daardoor pak je de regie. Niet door die regels. Die zorgen voor het tegenovergestelde.
 
De reden dat het ‘mis’ gaat kan voortkomen uit het denken in ‘dit mag ik wel en dat niet’. Dit is ‘slecht’ en ‘verkeerd. Dus nu is het verpest. En het gevolg hiervan is ook: nu is mijn kans want straks in januari mag het niet meer!

Of je er wel écht zin in hebt, óf je misschien niet al verzadigd bent, of je het eet om van te genieten of vanwege andere redenen (ik heb het ook zo druk, nu heb ik het wel verdiend) doet er dan niet toe. Best gek eigenlijk.

Tip 3: Luister naar je verzadigingssignaal

Ik noemde hem al even bij tip 2 maar het kan je erg helpen om bij de borrel op je werk, een kerstbrunch etc. regelmatig bij jezelf na te gaan: zit ik al vol, ben ik verzadigd, heb ik genoeg? Deze tip helpt mij keer op keer weer.

En ja je zal waarschijnlijk meer eten of snoepen, maar dat wil niet zeggen dat je constant over je grenzen heen hoeft te gaan. Dit voelt, zoals je zelf ook wel weet, verre van onprettig. Dus met welk gevoel wil jij van tafel, of die ene borrel verlaten?

En combineer dit met tip 2. Als je altijd lekkers mag van jezelf, waarom zou je nu dan niet gewoon stoppen?

Dooreten terwijl je vol zit, daar zit je brein dan weer achter. Je maag heeft er al lang genoeg van maar je brein wil alleen maar meer genot ervaren. (En dat genot kun je trouwens ook uit de feestdagen an sich halen maar dat terzijde) Wil jij je laten leiden door je brein wat zegt: het is zo lekker, eet maar door, óf je lijf dat zegt nu is het mooi geweest? Beide mag, het is aan jou.

Feestdagen, zo behoud je de regie op je eetgedrag
Tip 4: Herken je smoezen en gedachtes.

Denk aan:

*’Nu mag het, het is maar 1 keer per jaar december of kerst’. En ja dat klopt, maar is dat dan een reden om alles maar op te eten, door te eten? Puur vanwege die gedachte? Of is het dan inderdaad eten om te eten?

*’Ik kan toch geen nee zeggen? Het is zo ongezellig als ik niet meedoe’. In deze overtuigingen van jezelf mag je geloven maar helpen ze je echt verder? Nee, volgens mij niet.

En nou ja, erin geloven, deze gedachtes mag je ook in twijfel trekken. Want waarom denk je dat je geen nee kan zeggen? Vindt de ander je dan vanaf nu bijvoorbeeld onaardig of een waardeloos mens? Dat denk ik niet.

En verdwijnt de gezelligheid meteen als jij iets afslaat? Is de kerst bijvoorbeeld echt minder leuk als je het toetje aan je voorbij laat gaan? Of draait het uiteindelijk toch om andere dingen?

Deze gedachtes, excuses en overtuigingen herkennen bij jezelf en in twijfel trekken kan je echt helpen om die keuzes te maken die je eigenlijk wil maken.

Tip 5: Ga niet compenseren door minder te eten of meer te sporten.

Wat veel vrouwen doen om het ‘teveel’ aan calorieën weg te poetsen, is op andere momenten (te) weinig eten. Maar eigenlijk is dit niet heel handig. Het zou namelijk zo maar kunnen zijn dat je dan met een enorme honger aan je kerstdiner begint of dat je later op de dag alsnog gaat snaaien.

Zorg liever voor een voedzame maaltijd (qua hoeveelheid misschien aangepast omdat je nog vol zit) of een voedzaam tussendoortje. Zodat je ook nog wat voedingsstoffen binnenkrijgt. En beweeg vooral omdat je het leuk vindt en niet als straf. Want doe je jezelf daar echt plezier mee?

Feestdagen, zo behoud je de regie op je eetgedrag
Tip 6: Richt je vooral op: wat wil ik uit de feestdagen halen? Wanneer zijn ze voor mij geslaagd?

Los van eten dus. En hou je agenda ook extra in de gaten. Merk op wanneer je rust nodig hebt. Wees deze periode extra vriendelijk voor jezelf. Ben je meer vermoeid dan is dat logisch en oké. Leg de lat eens wat lager. Vanuit die vermoeidheid en stress rondom alles wat moet, ontstaan namelijk vaak ook weer snaaimomenten.

Tip 7: Werk aan je relatie met eten

December als een uitdaging zien, meer eten dan je eigenlijk wil, er geen grip op hebben, de balans kwijt zijn, heeft ook te maken met je relatie met eten gedurende het jaar.

De kans is groot dat het niet alleen de decembermaand is die lastig voor je is. Misschien ervaar jij altijd wel een strijd met eten en zou je daar graag verandering in willen zien.

Dan is het goed eens te overwegen of daar niet wat meer aandacht naar uit mag gaan i.p.v. weer een nieuw dieet in januari. Lees hier verder om te zien wat het je op kan leveren.

Want diёten doen echt meer kwaad dan goed en ze helpen je geen stap verder. Daar ben je misschien ook al wel achter.

Wil je meer weten over hoe je aan je relatie met eten kunt werken? Vraag mijn vernieuwde en gratis e-book ‘Nooit meer op dieet’ aan.

Nooit meer op dieet


En dit was dan ook de laatste tip. Ik hoop dat je er veel aan hebt. Pak ze er regelmatig nog eens bij zou ik zeggen en wil nog meer inspiratie? Kijk dan naar de Feestdagenspecial waar ik ook een bijdrage aan heb mogen leveren! Je vindt hem hier. En schrijf je ook meteen in voor mijn wekelijkse inspiratiemail zodat je de rest van het jaar de nodige dosis aan tips en inspiratie krijgt om jouw relatie met eten en jezelf te verbeteren.

Terug naar het blogoverzicht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *