Home » Blog » Kom je aan van stress ?

Kom je aan van stress ?

afvallen en stress

Kom je aan van stress en zo ja hoe dan ?

Van stress hebben we allemaal wel eens last maar als dit chronisch wordt is dat, zoals je vast wel weet, niet goed voor je gezondheid. Het kan er zelfs voor zorgen dat je aankomt. Maar hoe zit dat dan precies ?

Bij chronische stress maakt je lichaam constant te veel cortisol aan. Waardoor:

*Je meer honger krijgt en vooral trek hebt in zoete en vette producten. Dit kan ervoor zorgen dat je bewust of onbewust meer of ongezonder gaat eten.
*Cortisol zorgt ervoor dat er suiker vrijkomt in je lichaam. Als je die suiker niet verbruikt wordt het opgeslagen als vet, vooral rond de buik !

Plus:

-Is eten misschien een uitweg voor je waardoor je even niet aan je problemen hoeft te denken.
-Je bent vaak moe en hebt daardoor geen energie om goed te eten en voor jezelf te zorgen.
-Je hebt minder energie om aan lichaamsbeweging te doen
-Misschien drink je alcohol om te ontspannen wat ook calorierijk is, de vetverbranding remt, de eetlust verhoogt en het cortisolgehalte wederom verhoogd.
-Je slaapt meestal slechter door al dat gepieker. Door slaaptekort stijgt ook nu weer het cortisolgehalte en het hormoon ghreline wat honger opwekt.

En zo kom je dus in een cirkel terecht.

Overigens zijn er ook mensen die juist afvallen door stress omdat ze niet kunnen eten en hyperactief worden.

Stress zelf hoeft dus niet meteen tot gewichtstoename te leiden. De processen die in je lichaam in werking gesteld worden wel, maar daarbij is het nog altijd de vraag, hoe moeilijk ook, je hiermee omgaat.

Heb je vaak last van stress en ga je daardoor meer eten, dan zal je dus als je af wilt vallen eerst met die stress aan de gang moeten gaan. Wat vind jij ?

(Hulp daarbij nodig ? Ik kan en wil je graag helpen.)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *